پاکستان اخیراً تصمیم گرفته است ذخایر بیتکوین دولتی خود را در پلتفرمهای مالی غیرمتمرکز(DeFi) سرمایهگذاری کند تا از آنها بازده کسب کند. بلال بن ساقیب، مشاور ارشد شورای کریپتو پاکستان و وزیر دولت برای رمزارز و بلاکچین و همچین مسئول نظارت بر انواع صرافی ارز دیجیتال در این کشور، اعلام کرد که این داراییها بهجای نگهداری صرف، وارد پروتکلهایDeFiخواهند شد تا بازده پایدار با ریسک کنترلشده تولید کنند.
الهام از مایکل سیلور
بازدید ساقیب از نمایشگاه«Bitcoin 2025»در لاسوگاس نقطه عطفی در تصمیم او نسبت به این اقدام بود. گفتگوی کوتاه وی با مایکل سیلور، مدیر اجرایی استراتژی بیتکوین، انگیزه او را تقویت کرد. ساقیب پس از این دیدار درباره سیلور گفت: مثل اینکه دوباره به دنیای بیتکوین معرفی شدم.
مقاله مرتبط: تتر چگونه می تواند در سیستم مالی دولت ها تاثیر بگذارد؟
او با انرژی بسیار بالا سیلور را به پاکستان دعوت کرد تا در تدوین چارچوب استراتژیک تبدیل بیتکوین به ثروت مشاورهای نقش ایفا کند. همکاری سِیزی (Changpeng Zhao)، مدیرعامل پیشین بایننس، هم در این پروژه تأیید شده است.
مقاله پیشنهادی: درخواست مایکل سیلور از ایلان ماسک برای خرید بیشتر بیت کوین
چارچوب قانونی و تسهیل دولتی
شورای کریپتو پاکستان در روز ۶ ژوئن پیشنویس چارچوب قانونی برای ذخایر بیتکوین را به وزارت امور مالی ارسال کرده و دولت نیز فرایند تصویب آن را تسریع میکند. هدف این است که پاکستان بهعنوان پیشرو در اقتصاد دیجیتال کشورهای جنوب جهان ظاهر شود.
در همین مسیر، دولت اعلام کرده که گرچه بیتکوینها نگهداری میشوند، اما هیچگاه بهمنظور سفتهبازی فروخته نخواهند شد. سیاست کشوری پاکستان کاملاً خنثی و بدون خرید فعال آیندهنگرانه است.
تبدیل انرژی مازاد به فرصت اقتصادی
بخشی از استراتژی حکایت از استفاده هوشمندانه از ظرفیتهای داخلی دارد: دولت برای استخراج بیتکوین و مراکز داده هوش مصنوعی، ۲۰۰۰ مگاوات برق مازاد را اختصاص داده است. این کار بخشی از تلاش برای تبدیل انرژی مازاد به فرصت اقتصادی و جذب سرمایه در بخش فناوری است.
گام بعدی: راهاندازی کیفپول ملی وDeFi
طبق اعلام ساقیب، گام بعدی این است که کیفپول ملی بیتکوین ایجاد شود و سپس وارد پلتفرمهایDeFiشده و بازدهی کسب کند. او میگوید:
ما بیتکوین را درDeFiقرار میدهیم تا بتوانیم برای آن بازده کسب کنیم.
این اقدام نمایانگر سوگیری پاکستان به استفاده از رمزارزها بهعنوان یک دارایی ملی است، نه فقط یک ابزار مالی.
نقش جوانان و آیندهنگری دیجیتال
بلال بن ساقیب معتقد است که نسل جوان باید نقش مهمی در تصویب این رویکردها داشته باشد. او از نسلZخواست تا با فشار بر تصمیمگیرندگان، مسیر پیشرفت بلاکچین و رمزارزها را گستردهتر کنند. از نگاه او، رهبران قدیمی “دور از این اکوسیستم هستند و بهسادگی میتوانند مخالفت کنند” .
جمعبندی
پاکستان در حال پیادهسازی یک «رزرو استراتژیک بیتکوین» است که نه فقط صرفاً نگهداری میشود، بلکه با ورود به حوزهDeFi، میخواهد از آن بازده ایجاد کند. این طرح شامل:
- تدوین چارچوب قانونی سریع انجامشده؛
- دعوت از مشاوران بزرگ بیتکوینی مثل مایکل سیلور وCZ؛
-هدایت انرژی مازاد به استخراج و فناوری؛ - تقویت نقش نسل جوان در حمایت از فناوریهای جدید میشود.
آغاز استفاده از بیتکوین اقلام ذخیرهای ملی در پروتکلهایDeFi، گامی جسورانه در مسیر نوآوری مالی کشورهایی مانند پاکستان محسوب میشود و میتواند الگوی بعدی کشورهایfrontierباشد.