تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال

نوشته شده در : 1403/08/27

جستجو

اگر در دنیای ارز دیجیتال قدم گذاشته باشین، حتما به گوشتون خورده که تحلیل گران ارز از روی بسیاری از خبرهای اقتصادی کشورهای بزرگ تاثیرگذار بر بازارهای ارز، پامپی و یا دامپی بودن بیت کوین رو پیش بینی میکنن و یا اینکه پس از برگشت روند بازار، علت تغییر روند رو به اخبار اقتصادی این کشورها ربط میدن. ممکنه چیزایی راجب نتیجه جلسه فدرال رزرو شنیده باشین و یا به کلماتی مثل "سیاست ها انقباضی بانک مرکزی آمریکا" برخورد کرده باشین و یا کلمات قلمبه سلمبه ای که براتون نامفهوم هست. 

اگر دوست دارین با مولفه های اقتصادی تاثیر گذار بر ارز دیجیتال و تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال و سیاست های پولی بانک های مرکزی و همه و همه آشنا بشین، تا انتهای این مقاله از سری مقالات صرافی ارز دیجیتال با ما همراه باشین، برای اینکه با موضوع تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال آشنا بشین چون این اتفاقات در تحلیل فاندامنتال یک ارز یکی از تاثیر گذارترین عوامل هست، لازمه اش اینه که اول با متغیرهای کلان اقتصادی آشنا بشیم، سپس به صورت کاملا تخصصی این متغیر های رو در اقتصاد آمریکا مورد ارزیابی قرار بدیم.

تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال

برای بررسی تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارزهای دیجیتال و تحلیل فاندامنتال باید پارامترهای موثر در این زمینه رو بررسی کنیم که در ادامه میخوایم اون ها رو برای شما توضیح بدیم.

معرفی متغیرهای کلان اقتصادی غرب به عنوان پایه های اقتصاد غرب 

تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارزهای دیجیتال

در حال حاضر، متغیرهای اقتصادی روند اقتصاد را مشخص می کنن. داده های حاصل از این متغیرها، در زمان محاسبه ارزش سرمایه گذاری یا تجارت مورد توجه قرار می گیرن. در واقع سرمایه گذاران ارز دیجیتال در زمان ارزیابی و سرمایه گذاری، علاوه بر ارزش ذاتی دارایی، باید به نیروهای اقتصاد خارجی که به عنوان یک عامل جهت دهنده به بازار های مالی است، هم توجه داشته باشن. این متغیرها علاوه بر بازار ارز دیجیتال همه بازار های مالی از جمله بازار بورس و سهام و بازار طلا و ارز را هم تحت تاثیر میگذارن.
 در طی سالیان متمادی هر زمان، یکی از این متغیرها از کنترل خارج میشد، بحران اقتصادی رو ایجاد میکرد، بانک مرکزی بسیاری از کشورها، با اتخاذ سیاست های انقباضی و انبساطی برای کنترل این متغیرها (به عنوان پایه های اقتصاد کشورشون) باعث تغییراتی در سیستم های مالی شون میشدن که نتیجه این تغییرات در بازرهای مالی اثر میگذاشت برای مثال در بازارهای بورس باعث افزایش و یا کاهش شاخص بورس میشد. 

نرخ بهره بانکی خارجی:

نرخ بهره یا Interest Rate یا سود بانکی هزینه ای هست که در ازای قرض گرفتن پول فرد قرض گیرنده پرداخت میکنه. مبلغ بهره به عنوان درصدی از پول قرض گرفته شده بیان میشه. اگر پولی رو در بانک قرار بدین، درصدی را که بانک به عنوان درصد بهره تعیین میکنه، به صورت ماهانه یا سالانه به شما تعلق میگیره یا ممکنه شما از بانک پولی رو به صورت وام قرض بگیرین؛ که در این صورت موظف هستین که هنگام برگرداندن وام، درصدی بیشتر از وام اصلی به بانک برگردونین. این مبلغ اضافه در واقع همان درصد نرخ بهره بانکی هست. نرخ بهره به دو روش نرخ بهره ساده و نرخ بهره مرکب محاسبه میشه که روش محاسبه نرخ بهره ساده از ضرب کردن نرخ سود روزانه در مبلغ اصلی وام به تعداد روز‌های باقی‌مانده تا زمان سررسید، به دست میاد. اما نرخ بهره بانکی در بانک های مرکزی کشورهای غربی، چه تاثیری در قیمت ارزهای دیجیتال داره؟ به تازگی بانک مرکزی ایالات متحده برای مهار تورم افسار گسیخته، تصمیم گرفت برای اولین بار در 25 سال اخیر بالاترین افزایش نرخ بهره بانکی را که حدود نیم درصد بود اعمال کنه. هنوز این تصمیم عملی نشده بود که بازار بیت کویت تحت تاثیر این خبر در اردیبهشت ماه 1401 شروع به ریزش کرد. سایر متغیرهای اقتصادی نظیر گزارش نرخ تورم و گزارش شاخص قیمت مصرف کننده نیز در آمریکا دست به دست هم دادن و شش کندل قرمز پی در پی هفتگی رو برای اولین بار در 6 سال اخیر برای قیمت بیت کوین رقم زدن.

تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارزهای دیجیتال

تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارزهای دیجیتال

تولید ناخالص داخلی (GDP):

تولید ناخالص داخلیGross Domestic Product عبارت است از ارزش (ریالی) مجموعه کالا و خدماتی که در یک دوره مشخص زمانی در داخل مرزهای یه کشور تولید میشه. خدمات هم جز کالاهای نامشهود حساب میشه. چرا که باعث جریان یافتن پول در داخل کشور میشه و به شکوفایی اقتصاد کمک میکنه. البته در این بین فقط تولید کالاهای قانونی و خدماتی که به نحوی باعث ایجاد ثروت بشن، در این دسته بندی قرار میگیرن. برای مثال تولید مواد مخدر به عنوان یک تولید غیر قانونی و فعالیت زنان خانه دار در خانه به علت ثبت نشدن در بازارهای رسمی در این دسته بندی جایی ندارن.
 در واقع در محاسبه تولید ناخالص داخلی ارزش نهایی کالا رو محاسبه میکنن و ارزش کالاهای واسطه ای رو که طی تولید مصرف کرده اند، رو وارد نمیکنن. این همون چیزی هست که بهش ارزش افزوده گفته میشه. برای مثال فرض کنین شما می خواین یه کیک درست کنین و بفروشین. شما 10000 تومان صرف مواد اولیه کیک میکنین و در نهایت کیک رو به 15000 تومان میفروشین. خب شما از این تولید 5000 تومان سود بردین. طی این تولید ارزشی روی ارزش کالای اولیه شما اضافه شده. پس 5000 تومان همان ارزش افزوده است. یکی از روش های محاسبه تولید ناخالص داخلی جمع ارزش افزوده های کالاهای تولیدی هست. پس همون طور که دیدین در مثال بالا شما هزینه ای را که صرف تهیه مواد واسطه یا اولیه کرده بودین رو در محاسبه ارزش افزوده وارد نکردین.

خب هر چه این متغیر برای کشوری بالا باشه، نشون میده که فرایند تولید ثروت و رونق اقتصادی در اون کشور خوب بوده است. ایالات متحده آمریکا در سال 2019 با دارا بودن 4.3 درصد جمعیت جهان نزدیک به 25 درصد از تولید ناخالص داخلی جهان و اولین رتبه جهانی را به خود اختصاص داده و چهار ایالت کالیفرنیا، تگزاس، نیویورک و فلوریدا هر کدام به تنهایی بیشتر از 1 تریلیون دلار در تولید ناخالص داخلی سهم داشته‌اند.
تولید ناخالص داخلی در کشورهایی که اقتصادشون چندان وابسته به نفت نیست و رقم بالایی داره، می تونه بر رشد بسیاری از بازارهای مالی از جمله بر رشد شاخص بورس اثر بگذاره. البته رونق بازار بورس هم به عنوان عاملی برای افزایش درآمد بر تولید ناخالص داخلی موثر هست. به این مفهوم که با رشد یکی دیگری هم رشد میکند و رابطه ای دوطرفه دارن. 

تراز تجاری (بازرگانی):

تراز تجاری بازرگانی

تراز تجاری برابر با تفاوت خالص ارزش صادرات و واردات است. حاصل این تفاوت اگر به صورت عددی مثبت باشه، مازاد تجاری است. مازاد تجاری مطلوب هست و نشان دهنده رشد اقتصادی و بازدهی داشتن بخش تجاری کشورهاست. مازاد تجاری زمانی رخ میده که میزان صادرات از واردات پیشی بگیره. اگر اختلاف بین ارزش خالص صادرات و واردات عددی منفی باشه، نشان دهنده کسری تجاری است. این کسری بیان کننده بدهی در بخش تجاری هست و برای اقتصاد، نامطلوب بوده و زمانی رخ می ده که میزان واردات بیشتر از صادرات باشه. این مسئله در بلند مدت باعث کاهش ارزش پول ملی هر کشور میشه.
 امروزه ارز دیجیتال از راه های جدید توسعه تجارت بین الملل به شمار میره. ارز دیجیتال نقش اساسی رو در ظرفیت سازی در داخل کشور برای مقابله با محدودیت های اقتصادی و یا رشد تراز تجاری دولت ها داره، به دلیل اینکه مرزی نمی شناسه و کاملا در یه فضای مجازی و در بستر دیجیتال فعالیت میکنه. صادرات و واردات زمانی بازدهی بالایی خواهند داشت که نرخ ارز دارای ثبات باشه. اگر نرخ ارزی که با اون صادرات و واردات رو انجام می دن، تغییرات و نوسانات شدیدی بکنه؛ امنیت مالی صادرات و واردات به خطر میافته. نرخ ارز از متغیرهای مهم اقتصادی هست. 
بالا رفتن نرخ ارز در کشور هایی نظیر ایران که درآمد دولت از عایدات ناشی از صادر کردن نفت یا مواد معدنی حاصل میشه، اگر چه باعث افزایش درآمد حاصل از صادرات میشه ولی از طرفی دیگر با همان ارز گران باید مواد اولیه صنایع تامین بشه که به نوبه خود سبب تورم و کاهش قدرت خرید مردم میشه.

پس تراز تجاری تا حدود زیادی با نوسان نرخ ارز نوسان میکنه و ارتباط مستقیم و تنگاتنگی بین این دو هست. اگر تراز تجاری مطلوب و به صورت مازاد تجاری باشد، طبیعتا سبب رشد اقتصاد و بالارفتن شاخص بورس هم خواهد شد.
 اما تراز تجاری کشورهای غربی مثل آمریکا و کانادا که از بازار های بزرگ ارز دیجیتال هستن، چگونه بر رشد قیمت ارزها یا رکود این بازار تاثیر میگذارن؟ وزارت بازرگانی آمریکا در اواخر سال 2021 طی گزارشی میزان کسری تراز تجاری این کشور را اعلام کرد. بر اساس این گزارش در پایان سال 2021، میزان واردات کالا 576 میلیارد دلار، برابر با 20.5 % درصد، افزایش داشته و کسری تراز تجاری آمریکا به 859.1 میلیارد دلار رسیده و اکنون فاصله میان صادرات و واردات آمریکا برابر با 3.7 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور شده است. در سال 2020، کسری تراز تجاری آمریکا برابر با 3.2 درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور بوده است. این آمار و سایر اطلاعات نشون میده که آمریکایی‌ها مصرف خود را در حوزه‌های زیادی و کالاهای خارجی افزایش داده‌اند. 

شاخص قیمت مصرف کننده

کلام پایانی:

در این مقاله که با عنوان تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال مطرح شد، سعی کردیم ابتدا به صورت ریشه ای به توضیح و شرح برخی از مهمترین متغیر هایی که بر اقتصاد کلان اثر میگذارن، بپردازیم. سپس به ارتباط متغیرهای اقتصادی کشورهای غربی چون آمریکا با بازارهای مالی از جمله بازار ارز دیجیتال پرداختیم. همون طور که متوجه شدین خلاصه این مقاله به این صورته که وقتی اوضاع اقتصادی نامطلوب مثل نرخ بالای تورم، نوسان ارز، کاهش ارزش پول ملی و افزایش بیکاری در جامعه کشورهای بزرگ که به عنوان بازارهای اصلی ارز دیجیتال هستن، افزایش پیدا کنه؛ سیاست هایی که بانک مرکزی این کشورها برای کنترل تورم و مقابله با بحران اقتصادی به کار میگیرن، بازارهای مالی کل جهان رو تحت تاثیر قرار میده. البته تنها شرایط اقتصادی غرب بر بازار تاثیر نمیگذاره بلکه، بازار پکن و اروپا نیز به عنوان بازارهای مهم در حوزه ارز دیجیتال متاثر از وضعیت کشورهای خود هستند.

نظرات کاربران در مورد تاثیر اقتصاد غرب بر قیمت ارز دیجیتال
سوال امنیتی :5+36 = ?