شاید واسه شما هم این سوال پیش بیاد که چه مقدار از سرمایه رو باید وارد معاملات ارزهای دیجیتال کرد؟ ریسک های اصلی توی بازار رمزارزها چه چیزهایی هستن؟ آیا ریسک بیش از حد برای به دست آوردن سود های بالا تر تصمیم معقولی هست؟ سرمایه رو برای خرید و فروش ارزهای مختلف چطور باید مدیریت کرد که ضرر نکنیم؟ اگه برای شما هم چنین سوالاتی پیش اومده باشه، بهتون پیشنهاد میکنیم که این مقاله از سری مقالات صرافی ارز دیجیتال رو تا آخر مطالعه کنید؛ چون که قراره به همه این سوال ها توی اون پاسخ بدیم.
بازار معاملات ارزهای دیجیتال با توجه به این که با نوسان های بالایی همراه هست، در نتیجه ریسک ذاتیش هم به حد کافی بالاست؛ اما با همه این ها بازم این سوال پیش میاد که برای کسب سود های بیشتر به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد؟برای پاسخ دادن به این سوال باید یک سری از مفاهیم مربوط به مدیریت ریسک و مدیریت سرمایه گذاری رو که توی بازار ارزهای دیجیتال کاربرد داره براتون توضیح بدیم.
واقعیت تلخی که در مورد بازار ارزهای و مدیریت سرمایه گذاری وجود داره این هستش که حدود نود درصد افرادی که توی این بازار اقدام به انجام معاملات مختلفی میکنن، توی بلند مدت متضرر میشن و علت اصلی این اتفاق آشنا نبودن بیشتر افراد با اصول مدیریت کردن ریسکشون هست. اکثر معامله گران چه تازه وارد و چه قدیمی، به دلیل سرعت بالای بازار ارزهای دیجیتال نمیتونن برای خودشون مشخص بکنن که توی روند های مختلف بازار به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد و این طوری میشه که ضرر میکنن. قبل از این که عجولانه توی این بازار پر متلاطم اقدام به انجام معامله ای بکنید، بهتره اول اصول پایه ای رو که توی این مقاله بهتون توضیح میدیم مطالعه کنید؛ تا با عملی کردن اون ها خودتون رو جزو ده درصدی قرار بدید که توی بلند مدت هم میتونن در این بازار پرنوسان و پر ریسک منبع درامدی برای خودشون داشته باشن.
تعاریف و مفاهیم پایه در مورد ریسک
واسه دونستن این که به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد، باید با یه سری اصول و مفاهیم اولیه از قبیل ریسک ذاتی، ریسک معاملاتی، تارگت قیمتی و ... آشنا بشید تا بتونید میزان ریسک رو بهتر و سریع تر توی معاملات خودتون شناسایی بکنید. یکی از سوالات مهم در مورد بازار ارز دیجیتال این است که معامله اسپات چیست؟
• ریسک ذاتی
ریسک ذاتی به ریسکی گفته میشه که به صورت طبیعی توی بازار وجود داره و نمیشه ازش جلوگیری کرد. این ریسک توی بازار ارزهای دیجیتال نسبت به بازار های مالی دیگه به میزان خیلی بالایی وجود داره، به طوری که اگه موقع انجام یک معامله در نظر گرفته نشه ممکنه که میزان سرمایه از دست رفته شما به مبلغ خیلی بالایی برسه.
برای مدیریت کردن این ریسک پیشهاد میشه که همیشه یک تا چهار درصد از سرمایه خودتون رو به بازار ارزهای دیجیتال اختصاص بدید، تا در صورتی که اتفاق غیر قابل پیشبینی افتاد میزان پول از دست رفته براتون مقدار قابل توجهی نشه که نتونید جبرانش کنید. به این در صد 1 تا 4 توی بازار ارزهای دیجتال درصد طلایی گفته میشه که معامله گرها حرفه ای باید سعی بکنن تا همیشه توی انجام خرید و فروش های خودشون این درصد رو رعایت بکنن.
• ریسک معاملاتی
به ریسک هایی گفته میشه که موقع انجام خرید و فروش توی هر معامه وجود دارن و اگه بهشون توجه نشه میتونن که میزان ضرر رو به میزان زیادی برای معامله گر افزایش بدن. مثلا در بازار ارزهای دیجیتال مشخص نکردن استاپ لاس، مشخص نکردن حد سود و نداشتن تارگت قیمتی از جمله عواملی هستن که باعث میشن ریسک معاملاتی یک پوزیشن به میزان چشم گیری افزایش پیدا بکنه.
• تارگت قیمتی
تارگت قیمتی به سطوحی قیمتی روی نمودار گفته میشه که تریدر مشخص میکنه تا سود خودش رو برداشت بکنه. نحوه محاسبه سطوح بهینه برای تارگت های قیمتی به این شکل هست که همیشه باید نسبت سود به زیان نا متقارن باشه، به این معنی که احتمال سود کسب شده توی تارگت قیمتی همیشه باید بیشتر از میزان ریسک و حد ضرر باشه.
مدیریت ریسک در ارزهای دیجیتال
در ادامه مقاله چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد؟به شما خواهیم گفت که توی بازار ارزهای دیجیتال وجود ریسک یک امر غیر قابل اجتناب هست. اما برای پاسخ به این سوال که به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد، باید ببینیم که شرایط بازار به چه شکلی هست، تا بهتر بتونیم بر اساس اصول مدیریت ریسک عمل بکنیم و کارمون رو جلو ببریم.
برای مدیریت بهتر ریسک توی بازار ارزهای دیجیتال، باید اول از همه شیوه های محاسبه میزان ریسک رو یاد بگیرید. اگر قبل از این که پوزیشن خاصی را برای نجام معامله باز کنید بتونید درصد ریسکش رو برای خودتون مشخص کنید، با آگاهی بیشتری معامله خودتون رو انجام خواهید داد و همچنین در صورتی که ریسک انجام معامله تون بالا باشه، به راحتی و با آگاهی بالایی میتونید که از انجام اون معامله چشم پوشی کنید.
متغیرها و عواملی رو که باید برای محاسبه نرخ ریسکتون در نظر بگیرید تا بفهمید که به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد، عبارت هستند از: تکنیکال و بنیاد رمز ارزها، شاخص کلی بازار، اصول امنیتی، نرخ همبستگی در بازارهای مشابه و آشنایی با قوانین و مقررات مربوط به بازار معاملات ارزهای دیجیتال که هرکدوم رو جداگانه براتون توضیح خواهیم داد، تا از طریق رعایت کردن اون ها بتونید بهتر ریسکتون رو مدیریت کنید.
• تحلیل تکنیکال و بنیادی
بهترین ابزار برای این که بتونید ریسک خودتون رو توی بازار پر ریسکی مثل بازار ارزهای دیجیتال مدیریت بکنید این هستش که به تکنیکال و بنیاد هر رمزارز که قصد ترید کردن اون رو دارید به طور کامل توجه کنید. با توجه به این که تحلیل های تکنیکال و بنیادی در کنار هم باعث میشن که قدرت پیش بینی معامله گر به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کنه، در صورتی که خودتون رو با دانش کافی با این ابزار تحلیلی مجهز کرده باشید؛ میتونید ریسکتون رو طوری مدیریت بکنید که کم ترین ضرر و بیشترین سود ها رو برای خودتون به دست بیارید.
• شاخص کلی بازار
شاخص کلی بازار یکی دیگه از عوامل مهمی هست که نه تنها توی بازار ارزهای دیجیتال بلکه توی همه بازارهای مالی کارایی فوق العاده ای داره و استفاده از اون برای مدیریت کردن ریسک، شما رو در برابر ضرر کردن به نوعی ضد گلوله میکنه. اگه که شاخص کلی بازار به صورت دقیقی مورد توجه قرار بگیره میتونه که یک ابزار عالی برای همه معامله گرها قلمداد بشه. در واقع بهترین جواب برای این که به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد، میتونه کاملا بستگی به شاخص کلی بازار داشته باشه.
در زمان هایی که شاخص بازار به شدت سعودی و مثبت هست، حتی اگه شما معاملات خیلی پر ریسکی رو انجام بدید به احتمال خیلی بالایی میتونید که سود های خوبی رو از این طریق برای خودتون بدست بیارید و ضرری متوجه شما نشه. اما توی شرایطی که شاخص کلی بازار نزولی هست، همیشه باید سعیتون بر این باشه از انجام معاملات تا حدی که تواناییش رو دارید خودداری کنید و یا اگه خواستید معامله ای رو انجام بدید با مبلغ خیلی پایینی پوزیشنتون رو باز کنید، برای این که ریسک معاملات توی این شرایط به میزان خیلی زیادی بالا میره.
• اصول امنیتی
برای مدیریت کردن ریسکتون توی بازار ارزهای دیجیتال، اصول امنیتی یکی از عاملی هست که اگه بهش توجه نکنید ممکنه که علاوه بر افزایش ریسک معاملاتتون ریسک نگهداری پولتون هم به خطر بیوفته. در صورتی که از پلتفرم ها و صفحات وب غیر معتبر استفاده کنید، خطر به سرقت رفتن دارایی تون به میزان خیلی زیادی بالا میره؛ پس بهتره قبل از انجام هر نوع معامله ای اول از همه اصول و نکات امنیتی رو در مورد بازار ارزهای دیجیتال یاد بگیری تا از اتفاق افتادن چنین حوادثی جلوگیری کنید.
اشتباهات غیر قابل جبران در معاملات ارزهای دیجیتال
همون طور که دیدید برای پاسخ به این که چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد، رقم و عدد ثابتی وجود نداره و هر معامله گر با توجه به دانش، مهارت، شرایط و وضعیتی که داره برای خودش مشخص میکنه که تا چه حدی تمایل داره در بازار ارزهای دیجیتال ریسک کنه. برای این که در این مورد آگاهی شما رو بیشتر افزایش بدیم، تا بتونید میزان ریسک خودتون رو برای ورود به این بازار بهتر محاسبه کنید؛ خطرها و اشتباهات غیر قابل جبرانی رو که توی این بازار وجود داره براتون بیان میکنیم که عبارت هستند از:
• میزان مارجین بالا
مارجین به میزان اعتباری گفته میشه که از طرف صرافی یا پلتفرم معاملاتی ارائه کننده خدمات مالی به کاربرها داده میشه. معامله گرها از طریق استفاده کردن از مارجین میتونن که تا چند برابر میزان مبلغ سرمایه اولیه شون اقدام به ایجاد پوزیشن و انجام معاملات مختلف بکنن.
این ابزار معاملاتی اگه به درستی استفاده بشه میتونه که کارایی خیلی خوبی داشته باشه، ولی مشکل از اونجایی پیش میاد که یه سری معامله گرها میان و ضریب مارجینشون رو به میزان خیلی بالایی در نظر میگیرن که باعث میشه با کم ترین نوسان منفی قیمت ها توی بازار، کل سرمایه شون پودر بشه. تعیین مارجین به میزان بالا یکی از خطرناک ترین و غیر قابل جبران ترین اشتباهاتی هست که یه تریدر میتونه انجام بده. انجام دادن این کار ریسک معامله گر رو به طور غیر عادی بالا میبره و میتونه که باعث بشه توی مدت زمان خیلی کوتاهی همه سرمایه تریدر به کلی از بین بره.
• نداشتن حد سود و ضرر
یکی دیگه از اشتباهات فاحشی که اکثر معامله گرهای تازه کار مرتکب میشن و میتونه که ریسکشون رو توی معاملات به میزان خیلی زیادی افزایش بده استفاده نکردن از حد سود و ضرر هست. مشخص نکردن حد سود و ضرر تو بازار پرنوسانی مثل بازار ارزهای دیجیتال میتونه به راحتی باعث بشه که معامله گر توی سیلی از نوسان ها که به طور مرتب بالا و پایین میرن گم بشه و خودش رو به قدری سردرگم حس کنه که به جای خروج به موقع از بازار، باعث بشه تا مقدار زیانش همین طور بالاتر بره و پولش از دست بره.
• کار کردن با صرافی های خارجی
کار کردن با صرافی های خارجی به خودی خود اشکالی نداره ولی مشکل از اونجایی شروع میشه که به دلیل محدودیت های بین المللی برای ایرانیان این صرافی ها از ارائه خدمات به ایرانی ها خودداری میکنن، شما اگر که تصمیم بگیرید با این صرافی ها کار بکنید؛ باید توجه داشته باشین که علاوه بر ریسک بازار ارزهای دیجیتال، ریسک های اضافه تر و بیشتری برای خودتون ایجاد میکنید که از جمله پیامدش میتونه بلوکه شدن دارایی شما باشه.
جمع بندی و نتیجه گیری
در مقاله چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد؟به عوامل مربوط به ریسک های موجود توی بازار ارزهای دیجیتال پرداختیم و نشون دادیم که به چه میزان میتوان در معاملات ارزهای دیجیتال ریسک کرد. بعد از خوندن مطالب بالا حتما شما هم متوجه شدید که به علت سرعت بالای تغییرات توی بازار رمزارزها و شرایط و منابع مختلف هر معامله گر، تعیین کردن میزان ریسک میتونه که متفاوت باشه و باید شرایط به طور کلی سنجیده بشه و با توجه به وضعیت و امکانات تریدر مورد تحلیل قرار بگیره.