الگوریتم های متعددی که شبکه های بلاک چین از اون ها برای ادامه حیات و انجام فعالیت هاشون استفاده میکنن از جمله مباحثی هستن که دونستنشون باعث میشه که بتونید توی خرید و فروش ارز دیجیتال مثل خرید بیت کوین مورد نظرتون بهتر عمل کنید. برای همین درباره مزایا و معایب الگوریتم اجماع اثبات کار در بیت کوین تصمیم گرفتیم که در این مقاله برای شما مطالبی رو ارائه کنیم که واسه کسایی که علاقمند به ماین کردن بیت کوین و یا خرید و نگهداری این ارز دیجیتال هستن، دونستن این مطالب میتونه که خیلی کمک کننده باشه. همون طور که میدونید دو الگورتم اصلی اجماع اثبات کار (POW) و گواه اثبات سهام (POS) پایه و ساختار اصلی الگوریتم های شبکه های بلاک چینی رو تشکیل میدن.
اگه راجعبه الگوریتم های تخصصی مخصوصا الگوریتم Proof Of Work یا همون اجماع اثبات کار اطلاعات دقیق و درستی داشته باشید، با شناسایی و تحلیل دقیق شبکه های بلاک چین مختلف میتونید بهترین شبکه رو که متناسب با امکانات و سرمایه شما هست و قادره که بیشترین میزان سود رو براتون به ارمغان بیاره شناسایی کنید و درامد های خوب به دست بیارید. پس لازمه که اهمیت این الگوریتم ها رو جدی بگیرید و در مورد هر کدوم از اون ها اطلاعات لازم و کافی رو به دست بیارید. اگر برای شما هم سوالاتی از این قبیل پیش اومده که چطوری امنیت بیت کوین تضمین میشه؟ نحوه محاسبه درامدهای شبکه بلاک چین این ارز دیجیتال واسه ماینرها به چه شکل هست؟ بلاک چین بیت کوین از چه الگوریتم هایی تو شبکه اش استفاده میکنه؟ مزایا و معایب الگوریتم اجماع اثبات کار در بیت کوین به چه شکل هست؟ چطوری معادلات تراکنش های هر بلاگ ماین میشن؟ و ... توصیه میکنیم که این مقاله رو تا آخر مطالعه کنید، چون در مورد همه این موضوعات بحث خواهیم کرد و سعی مکنیم تا به همه سوالات در این مورد پاسخ بدیم.
الگوریتم های شبکه بلاک چین بیت کوین
همونطور که توی قسمت قبل هم گفتیم شبکه های بلاکچین برای این که بتونن توی سیستمشون امکانی رو به وجود بیارن که تراکنش های ارزهای دیجیتال و استخراج بیت کوین در بستر اون ها انجام بشه و همچنین واسه تضمین امنیتشون از الگوریتم های تخصصی خاصی استفاده میکنن که عبارت هستند از الگوریتم اجماع اثبات کار و الگوریتم گواه اثبات سهام. برای دونستن در مورد مزایا و معایب الگوریتم اجماع اثبات کار در بیت کوین لازمه که اول در مورد مفهوم الگوریتم ها در شبکه های بلاک چین به صورت کلی اشنا بشید، تا بتونید اجماع اثبات کار رو بیشتر درک کنید. اول از همه بهتره بدونید که تعداد خیلی زیادی الگوریتم توی شبکه های مختلف بلاک چینی وجود داره و این الگوریتم ها فقط به روش اجماع اثبات کار محدود نمیشه؛ برای مثال الگوریتم های اثبات اعتبار، اثبات مکان، اثبات سوزاندن، اثبات اهمیت، اثبات زمان سپری شده و ... وجود دارن که همگی به توسعه و رشد شبکه های بلاک چین کمک میکنن.
نگاه کلی به الگوریتم POW
توی الگوریتم اجماع اثبات کار POW ماینر ها با استفاده از پردازنده های قوی که در اختیار دارن معادلات پیچیده موجود توی شبکه بلاک چین رو حل میکنن و بعد از این که این معادلات پیچیده به طور کامل حل شدن فرایند استخراج کامل میشه و تراکنش های موجود توی اون بلاک انجام میشه. هر بلاک توی زنجیره های متوالی به طور متوسط به چند ماینر نیاز داره تا از این طریق با حل شدن معادلاتش فرایند استخراجش تکمیل بشه. برای همین هم هست که توی یک فضای غیر متمرکز امکان هیچ نوع تقلب و دستکاری واسه تراکنش ها وجود نداره، چون که هر بلاک باید توسط تعداد زیادی از استخراج کننده ها تایید بشه که امکان تقلب کردن در این شرایط به هیچ وجه وجود نداره. شیوه های رمزنگاری و یا کریپتوگرافی که توی شبکه بلاک چین از اون ها استفاده میشه، به این شکل هستن که برای هر کاربر بررسی میکنن که آیا اون شخص امکان این رو داره بتونه که جابه جایی مورد نظر خودش رو با توجه به موجودی رمزارزهاش انجام بده یا نه.
توی بقیه سیستم های امنیتی امکانش هست که یک روزنه و شکاف امنیتی پیدا بشه ولی در بستر بلاک چین چنین امکانی وجود نداره، چون که این ساختار غیر متمرکز با اتکا به معادلات پیچیده و تعداد ناظران بالا سیستمی رو به وجود آورده که امکان هیچ نوع نفوذ و یا انجام تقلب در اون وجود نداره. در کل توی الگوریتم POW استخراج کردن به معنی کار کردن هست و این کار کردن با تایید کردن و پردازش معادلات هر بلاک انجام میشه. هر چقدر که بلاک های جدید استخراج بشن زنجیره های بلاک طولانی تری ایجاد میشه و در نتیجه امنیت شبکه هم بالاتر میره، به همین دلیل هست که اسم این الگوریتم اجماع اثبات کار گذاشته شده. در ابتدای پیدایش بلاک چین این الگوریتم خیلی خوب برای ساختار ابتدایی به وجود اومده جواب میداد، ولی با گذشت زمان و زیاد شدن تعداد کاربرها و پیچیده شدن معادلات؛ در کنار کاربرد های خوب این الگوریتم، مشکلات جدیدی ایجاد شد که باعث شد تعداد دیگه ای از الگوریتم های نسل جدید به وجود بیان تا بتونن نقاط ضعف POW رو جبران بکنن و به فرایند توسعه بلاک چین سهولت بیشتری ببخشن. سوالی ککه در مورد بیت کوین مطرح است این است که آیا استخراج بیت کوین در ایران با صرفه است؟
مزایای الگوریتم اجماع اثبات کار
• کارامدی بالا
در مقایسه با الگوریتم های جدد تر لازمه این رو بدونید که اجماع اثبات کار (POW) امتحان خودش رو توی این چند سال پس داده و نسبت به روش های دیگه در عمل به طو کامل آزمایش شده و کارایی خودش رو ثابت کرده. در حالی که الگوریتم های جدید تر ممکنه که دارای نواقصی باشن و در صورتی که از اون ها برای تایید تراکنش و کسب درامد استفاده بکنید، امکان داره مشکلات غیر قابل پیش بینی شده ای براتون پیش بیاد.
برای مثال کسایی که از الگوریتم گواه اثبات سهام استفاده میکردن بعد از این که قیمت بیت کوین کاهش پیدا کرد، صداشون در اومد چون که رمزارزها توی این روش باید به میزان مشخصی ذخیره و توی شبکه بلاک چین به صورت سهام قفل بشن، تا امکان تایید تراکنش های هر بلاک فراهم بشه. با پایین اومدن قیمت بیت کوین کارمزدها و سودهای به دست اومده از این طریق در مقایسه با قیمت ارزهای دیجیتال ذخیره شده برای تایید تراکنش ها نه تنها سودی رو نصیب این افراد نکرده، بلکه باعث ضررشون هم شده. در حالی که در روش اجماع اثبات کار، قیمت ها هرچقدر هم که پایین بیاد و بازار هرچقدر که فرو بریزه باز هم ماینرها از طریق استخراج شدن هر بلاک پاداش خودشون رو میگیرن و ضرر خاصی رو متحمل نمیشن.
• امکان کسب درامد های بالاتر
در مقایسه با الگوریتم های جدید تر که اکثرا درصد سود ثابت و مشخصی رو برای کسانی که از طریق این الگوریتم ها تراکنش های مختلف رو تاید میکنن اختصاص میدن، درامد های بالاتری از POW نسبت به این الگوریتم ها میشه به دست آورد. توی الگوریتم اجماع اثبات کار با توجه به این که میزان درامد بر اساس میزان پردازش های انجام شده محاسبه میشه، هرچقدر که پردازنده های قوی برای استخراج کردن هر بلاک داشته باشید؛ به همون اندازه هم درامدتون افزایش پیدا میکنه. در حالی که توی الگوریتم های دیگه گاهی میزان سرمایه مشخص و محدودی در نظر گرفته میشه که باعث میشه تا میزان درامد کاهش پیدا بکنه.
• ریسک پایین
موقع استفاده از الگوریتم های جدید تر درسته که نیازی ندارید تا تجهیزات ماینینگ و استخراج ارزهای دیجیتال برای خودتون تهیه بکنید، ولی درعوض باید پولتون رو به صوت ذخیره ارزی توی شبکه بلاک چین مورد نظرتون ذخیره بکنید؛ تا بتونید سود به دست بیارید و این کار براتون ریسک های متعددی رو به همراه خواهد داشت. اولین ریسکی که ممکنه متوجه شما بشه این هست که اگه صرافی که با اون کار میکنید معتبر نباشه، میزان ارزهای دیجیتال استیک شده تون امکان داره که از کیف پول دیجیتالتون سرقت بشن و سرمایه خودتون رو از دست بدید. از این اتفاقات موقع کار کردن با صرافی هایی که شهرت زیادی ندارن و یا به صورت غیر متمرکز فعالیت دارن بعضی وقت ها پیش میاد. در حالی که توی روش POW به هیچ واسطه ای نیاز نیست تکیه بکنید و مستقیم میتونید که توی شبکه بلاک چین مورد نظرتون استخراج بلاک ها رو شروع کنید و درامد به دست بیارید. مورد بعدی در مورد نوسان های شدید بازار ارزهای دیجیتال هست که اگه رمزارز خاصی رو واسه استفاده کردن از الگوریتم های دیگه برای کسب درامد استیک کردن باشید، در صورتی که با پایین اومدن قیمت ها دیر متوجه بشید ارزش سرمایه تون به میزان خیلی زیادی از بین میره؛
سخن پایانی
توی این مقاله مزایا و معایب الگوریتم اجماع اثبات کار در بیت کوین رو بررسی کردیم و نشون دادیم که استفاده کردن از الگوریتم POW توی شبکه بلاک چین بیت کوین برای چه افرادی مناسب هست؛ تا از این طریق بتونن یک منبع درامد جانبی برای خودشون ایجاد بکنن. امیدواریم بعد از مطالعه مطالب این مقاله، با همه نقاط ضعف و قوت الگوریتم اجماع اثبات کار اشنا بشید تا بتونید با توجه به شرایط مالی تون از طریق انتخاب الگوریتم های مناسب واسه کسب درامد سرمایه گذاری های خوبی رو انجام بدید.