دیفای Defi چیست؟ آشنایی با امور مالی غیر متمرکز، اگر شما هم جز افرادی هستین که با بازار ارزهای دیجیتال تا حدودی آشنایی دارین و یا شاید یکبار به یک وبسایت صرافی ارز دیجیتال در اینترنت مراجعه کردین و احتمالا در این پلتفرم ها کلمه DeFi رو شنیدین، اما دیفای یعنی چه؟ به زبان ساده می شه DeFi رو یک بانک مجازی غیرمتمرکز نامید که توسط هیچ شخص یا موسسه ای مدیریت نمی شه و امنیت اون توسط فناوری بلاک چین تضمین می شه. دیفای رو باید انقلابی در امور مالی دونست، این فناوری با توسعه بلاک چین روز به روز تعداد کاربرانش در حال افزایش هست.
دیفای (DeFi ) یا امور مالی غیرمتمرکز یک سیستم مالیه که تراکنشها در اون با حذف واسطهها دوباره بوجود میان و مبتنی بر فناوری بلاک چین که معمولا اتریومه هست. دیفای تراکنش های مالی مختلف رو با قراردادهای هوشمند تحت شرایط خاصی انجام می ده. امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) یا دیفای مجموعه ای از برنامه های کاربردی هست که می تونن امور مالی مهمی مثل دریافت وام و معاملات مالی رو به صورت غیرمتمرکز و بدون نیاز به واسطه انجام بدن. بسیاری از افراد به این معتقدن که DeFi روش انجام تراکنش های مالی رو متحول می کنه و امکانات ارائه شده توسط DeFi اون رو به فضای بسیار هیجان انگیزی برای سرمایه گذاران کریپتو تبدیل می کنه.
دیفای چیست؟
در پاسخ به سوال دیفای چیست؟ می تونیم این جواب رو بدیم که DeFi مخفف عبارت “Decentralized finance” به معنای "امور مالی غیر متمرکز" هست، به عبارت دیگه Defi یک اصطلاح کلی برای انواع برنامه های مالی در زمینه ارزهای دیجیتال یا بلاک چین که برای ایجاد اختلال در واسطه های مالی طراحی شدن. DeFiاز بلاک چین الهام می گیره، فناوری پشت ارز دیجیتال بیت کوین، که به چندین نهاد اجازه میده تا یک نسخه از تاریخچه تراکنش ها رو نگه دارن، به این معنی که توسط یک منبع واحد و مرکزی کنترل نمیشن.
ا
ین موضوع مهمی هست، زیرا سیستمهای متمرکز و مسئولان انسانی میتونن سرعت و پیچیدگی تراکنشها رو محدود کنن و در عین حال به کاربران کنترل مستقیم کمتری بر پول خود ارائه بدن. دیفای متمایزه، زیرا استفاده از بلاک چین رو از انتقال ارزش ساده به موارد استفاده مالی پیچیده تر گسترش میده.
بیتکوین و سایر داراییهای دیجیتال بومی از روشهای پرداخت دیجیتال قدیمی، مثل روشهایی که توسط Visa و PayPal اجرا میشن، متمایز هستن، زیرا تمام واسطهها رو از معاملات حذف میکنن. وقتی هزینه قهوه ای رو در یک کافه با کارت اعتباری پرداخت میکنین، یک موسسه مالی بین شما و حسابدار کافه قرار میگیره و کنترل تراکنش رو در اختیار داره و توقف و ثبت اون تراکنش رو در دفتر خصوصی خود حفظ میکنه. با ارز دیجیتال بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، این موسسات از میدان خارج میشن.
هدف از ایجاد defi چه بود؟
همون طور که قبلا اشاره شد با روی کار آمدن ارزهای دیجیتال و فناوری بلاک چین موسسات و سازمان های دولتی از روند معاملات حذف شدن تا انجام معاملات به صورت همتا به همتا بین افراد صورت بگیرهه. ولی مشکلی که تو این نوع معاملات مالی بود، این بود که افراد نمیتونستن از برخی امکانات مثل بیمه و وام و تهسلات بانکی ارائه میشد استفاده کنند. همین موضوع فعالان این عرصه رو برآن داشت تا با به کارگیری روشی این مشکل را حل کنند. اسم این راه حل دیفای بود. به کمک دیفای الان مردم میتونن بدون وابستگی به سازمان های بانکی و دولتی از امتیازات و خدمات مالی اینبه صورت همتا به همتا در محیط بلاک چین استفاده کنند.
چالش های پروژه دیفای چیست؟
شکی نیست که هر چیز نوپایی یک سری ایرادات و چالش هایی رو به همراه داره و فناوری دیفای هم از ایم قاعده مستثنا نیست. یکی از چالش هایی که دیفای با آن روبروست نو ظهور بودن و عدم اعتماد کاربران به این نوع شبکه هاست. از طرفی به علت اجباری نبودن احراز هویت برای کاربران در این نوع شبکه ها احتمال کلاهبرداری و بروز مشکلات از این دست زیاد است.
درسته که امور مالی غیر متمرکز و دیفای نکات مثبت و مزیت های زیادی رو دارن، ولی این حوزه ایراداتی و ریسک هایی رو هم داره که در بخش معایب دیفای چیست؟ در مورد اون ها صحبت کردیم. آشنایی با ریسک ها و چالشهای دیفای برای فعالیت در این حوزه و داشتن عملکردی مناسب بسیار مهم است.درادامه شما رو با تعدادی از چالش های مهم دیفای اشنا میکنیم:
1. عملکرد ضعیف پروژه های دیفای
بلاک چین ها به دلیل ساختار غیر متمرکزی که دارن، در مقایسه با نهاد های متمرکز، سرعت کمتری رو دارن. این موضوع روی اپلیکیشن ها و برنامه های غیر متمرکزی که بر روی این شبکه ها ساخته و را ه اندازی میشن، تاثیر مخربی رو داره. در حال حاضر توسعه دهنده های بسیاری برای حل این مشکل در تلاش هستن، اما عملکرد ضعیف پروژه های دیفای همچنان ادامه داره.
2. خطای کاربرها
در سیستم های مالی سنتی، همواره یک نهاد نظارتی برای بررسی تراکنش ها وجود داره، به همین دلیل در صورت بروز خطای کاربرها، متیونه تراکنش ها رو تغییر بده. اما در مورد دیفای به دلیل سیستم غیر متمرکزش، چنین امکانی وجود نداره. در واقع اگه کاربر به اشتباه دارایی های خودش رو به یک قرارداد هوشمند اشتباه ارسال کنه، حتی توسعه دهنده های سیستم هم نمیتونن کاری برای برگردوندن تراکنش انجام بدن.
3. تجربه کاربری بد و ضعیف
یکی از چالش های که در فضای دیفای و پروتکل های اون وجود داره، رابط های کاربری ضعیف و در نتیجه تجربه کاربری نامناسب هستش. با توجه به اینکه دیفای یک حوزه فناوری محور هستش، افرادی که آشنایی چندانی رو با این حوزه ندارن و یا آموزش دیفای ندیدن، خطاهاب زیادی رو انجام میدن.
به این ترتیب با یک اشتباه کوچک احتمال از بین رفتن تمامی دارایی های افراد وجود داره. به همین دلیل بیشتر افراد ذهنیتی منفی نسبت به DeFi دارن.
مزایا و معایب پروژه Defi :
بعد از آشنایی با معنا و مفهوم پروژه دیفای در این پارت از مقاله DeFi چیست؟ به بررسی مزایا و معایب Defi میپردازیم.
مزایای پروژه Defi :
- باز کردن (Open): منظور از Open این هست که لازم نیست برای مسئله ای درخواست بدین یا یک حساب باز کنین. شما فقط با ایجاد یک کیق پول به وجوه خود دسترسی دارین.
- نام مستعار: شما نیازی به ارائه نام، آدرس ایمیل یا اطلاعات شخصی ندارین.
- انعطافپذیر: میتونین داراییهای خودتون رو در هر زمانی، بدون درخواست اجازه و منتظر موندن برای اتمام نقل و انتقالات طولانی و پرداخت هزینههای گران، جابهجا کنین.
- تراکش و اقدام سریع: نرخ های بهره و پاداش ها اغلب به سرعت آپدیت میشن (به سرعت هر 15 ثانیه)، و می تونن به طور قابل توجهی بالاتر از وال استریت (Wall Street) سنتی باشن.
معایب پروژه Defi :
• نوسان نرخ تراکنش ها: نوسان نرخ تراکنش در بلاک چین اتریوم به این معنی هست که معاملات فعال می تونن افزایش قیمت داشته باشن.
• نوسانات وابسته به اپلیکیشن ها: بسته به اینکه از کدوم برنامهها استفاده میکنین و چطور اونها رو مورد استفاده قرار میدین، سرمایهگذاری شما میتونه نوسانات بالایی رو تجربه کند. در نهایت، این یک فناوری جدید از فناوری های ارزهای دیجیتال هست.
• تفاوت قوانین: شما باید سوابق خودتون رو برای اهداف مالیاتی حفظ کنین. مقررات می تونن از منطقه ای به منطقه دیگه متفاوت باشن.
نحوه کار دیفای:
DeFi از ارزهای رمزنگاری شده و قراردادهای هوشمند برای ارائه خدمات مالی استفاده می کنه تا نیازی به واسطه هایی مثل ضامن نداشته باشه. همچین خدماتی عبارتند از:
• وام دادن: کاربران می تونن ارز دیجیتال خودشون رو قرض بدن و در عرض چند دقیقه به جای یک بار در ماه سود کسب کنن.
• دریافت وام فوری: میتونین بدون اینکه مدارکی رو تکمیل کنین فورا وام بگیرین. علاوه بر این انجام معاملات همتا به همتا بدون کارگزار، صرفه جویی در ارز دیجیتال و کسب نرخ بهره بهتر از انجام معاملات در یک بانک و خرید اوراق مشتقه مثل اختیار خرید سهام و قراردادهای آتی هست.
• تجارت: معاملات همتا به همتا، معاملات دارایی های رمزنگاری خاص رو انجام میدن. به طوری که می تونین بدون حضور و دخالت هیچ دلالی سهام بخرید و بفروشید.
محبوب ترین برنامه های DeFi عبارتند از:
• صرافیهای غیرمتمرکز (DEX) :
یک صرافی آنلاین به کاربران کمک میکنن تا ارزها رو با ارزهای دیگه مبادله کنن، خواه دلار آمریکا برای بیتکوین یا اتر برای DAI.DEX یک نوع صرافی داغ هست که کاربران رو مستقیما به هم متصل می کنه تا بتونن بدون اعتماد به یک واسطه، پول خودشون و ارزهای دیجیتال رو با یکدیگه معامله کنن.
• استیبل کوین ها:
ارز دیجیتالی که برای تثبیت قیمت به دارایی خارج از ارز دیجیتال (مثلاً دلار یا یورو) گره خورده. برای توضیح بیشتر میتونیم اینطوری بگیم که ارزهای دیجیتال اغلب نوسانات قیمتی شدیدتری رو نسبت به فیات تجربه میکنن، که برای افرادی که میخوان بدونن ارزش پولشون در یک هفته آینده چقدر میشه، کیفیت خوبی نیست.
استیبلکوینها، ارزهای دیجیتال رو به ارزهای غیرکریپتوکارنسی مثل دلار آمریکا متصل میکنن تا قیمت رو تحت کنترل نگه دارن. همونطور که از اسمش مشخصه، هدف استیبل کوین ها ایجاد ثبات قیمت هست. یکی از اصلی ترین استیبل کوین ها در بازار ارز دیجیتال تتر هست که می تونین برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله ما رو در مورد اون توکن مطالعه کنین.
• پلتفرمهای وامدهی:
این پلتفرمها از قراردادهای هوشمند برای جایگزینی واسطههایی مثل بانکهایی که وامدهی رو در وسط مدیریت میکنن، استفاده میکنن. به عبارت دیگه بازارهای وام یکی از انواع محبوب DeFi هستن که وام گیرندگان رو به وام دهندگان ارزهای دیجیتال متصل می کنن. یکی از پلتفرمهای محبوب کامپاند هست، که به کاربران این امکان رو میده تا ارزهای رمزنگاری شده رو قرض بگیرن یا وام خودشون رو ارائه بدن. کاربران می تونن با وام دادن پول خود، از سود خود درآمد کسب کنند .
نحوه کسب درامد با Defi:
ارزش قفل شده در پروژههای دیفای اتریوم در حال افزایش هست و طبق گزارشها، بسیاری از کاربران پول زیادی به دست آوردن. همانطور که در قبلا اشاره کردیم، با استفاده از برنامه های وام مبتنی بر اتریوم، کاربران می تونن با قرض دادن پول خودشون و ایجاد سود از وام ها، «درآمد غیرفعال» ایجاد کنن و به عبارتی می تونن از این طریق اقدام به کسب درامد از DeFi بکنند. کشاورزی محصول، که توضیح داده شد، حتی پتانسیل بازدهی بیشتری رو داره، اما با ریسک بیشتر. این به کاربران اجازه میده تا از جنبه وام دهی و کسب درامد از طریقDeFi استفاده کنن تا دارایی های رمزنگاری شده خودشون رو برای تولید بهترین بازده ممکن قرار بدن. با این حال، این سیستم ها معمولا پیچیده هستن و اغلب فاقد شفافیت هستن.
ارز کوین 98 چیست؟
اوایل سال 2020 بود که یک تیم ویتنامی ایده ی اولیه ی پلتفرم کوین 98 رو مطرح کردن. Coin98 در واقع یه پروتکل برای عرضه ی محصولات دیفای هستش. تو پلتفرم کوین 98 پروژه های مختلف زیادی طراحی و ساخته شدن که صرافی غیر متمرکز کوین 98 (Coin98 Exchange)، بازی های بلاک چینی، قرارداد های وام دهی، حاکمیت درون زنجیره ای و. . . جزوی از این پروژه ها هستن. ادامه مطلب را در مقاله ارز کوین 98 چیست، بخوانید.
ارز دیجیتال اینجکتیو پروتکل چیست؟
پروژه ی اینجکتیو پروتکل، همونطور که از اسمش مشخصه یه پروتکل جهانی تو حوزه دیفای (DeFi) هستش. افرادی که از این پروژه استفاده میکنن، اجازه دارن که با استفاده از اون برای ساخت یه بازار مالی با قابلیت هایی مثل تبادل سریع، زنجیره ای متقاطع، کارمزد گاز صفر، ایمن و کاملا غیرمتمرکز بوجود بیارن. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال اینجکتیو پروتکل چیست، بخوانید.
ارز دیجیتال اوما (Uma) چیست؟
در پاسخ به سوال ارز دیجیتال اوما چیست؟ می تونیم این جواب رو بدیم که ارز دیجیتال اوما با نماد اختصاری UMA که کوتاه شده عبارت Universal Market Access به معنی دسترسی به بازار های جهانی هست، یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال هست که با ارزش بازار حدود 316.04 میلیون دلار، در رتبه 154 بازار قرار داشته و سهم 0.01 درصدی از کل بازار رو در اختیار داره. ارز دیجیتال UMA یک پروتکل مبتنی بر فناوری بلاک چین هست و کاربران رو قادر میسازه تا محصولات مالی غیرمتمرکز (DeFi) بسازن. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله دیفای چیست؟ رو توصیه می کنیم مطالعه کنین. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال اوما (Uma) چیست، بخوانید.
4 فرد ثروتمند برتر بازار ارز دیجیتال
اما سوالی که برای خیلی ها پیش میاد اینه که افراد ثروتمند بازار ارزهای دیجیتال چه کسانی هستند و نقش هر کدوم از اونها در بازار کریپتو کارنسی چیست؟ این افراد در واقع اشخاصی هستند که از پیدایش رمز ارز ها تا بحال در این حوزه خدمات زیادی رو انجام دادن و سرمایه زیادی از این خدمات کسب کردن. در ادامه افرادی رو معرفی میکنیم که تونستن جز افراد ثروتمند در بازار های مالی باشن. ادامه مطلب را در مقاله 4 فرد ثروتمند برتر بازار ارز دیجیتال، بخوانید.
ارز دیجیتال آوی چیست؟
در پاسخ به سوال ارز دیجیتال آوی چیست؟ می تونیم این جواب رو بدیم که ارز دیجیتال آوی با نماد اختصاری AAVE یه ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتالی هست که در زمان نوشتن این مقاله با داشتن ارزش بازار حدود 1.66 میلیارد دلار و سهم 0.08 درصدی از کل بازار، در رتبه 55 بازار کریپتوکارنسی ها قرار داره. همچنین ارز دیجیتال آوی نوعی پروتکل مالی غیر متمرکز هست و به کاربران این امکان رو میده تا با استفاده از ارزهای دیجیتال وام بگیرن و وام بدن. وام دهنده ها می تونن با وواریز دارایی های دیجیتال در پروتکل های نقدینگی سود به دست بیارن و وام گیرنده ها نیز می تونن با استفاده از این نقدینگی از ارز دیجیتال خودشون به عنوان وثیقه برای گرفتن وام فروی استفاده می کنند. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال آوی چیست، بخوانید.
ارز دیجیتال سرتیک Certik چیست؟
ارزدیجیتال Certik در بازار ارزهای دیجیتال و حوزه دیفای DeFi با نام اختصاری ctk بوده و برپایه بلاکچین اثبات سهام وکالتی هست که در سال 2021 توسط شرکت سرتیک به وجود اومده و شروع به کار کرده است. هدف این پروژه بررسی امنیت قرارداد هوشمند ارز های دیجیتال است. از اونجایی که قراردادهای هوشمند غیرقابل تغییر هستن، قبل از انتشار باید با امنیت کد کامل بشن چون در صورت وجود یک اشکال یا یک آسیب پذیری امنیتی میتونن بودجه یک پروژه رو به اشتباه مدیریت کرده یا به هکرها فرصت سو استفاده از قرارداد رو بده. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال سرتیک Certik چیست، بخوانید.
ارز دیجیتال موباکس Mobox چیست؟
موباکس (Mobox) با نماد اختصاری MBOX یک ارز دیجیتال یا شکلی از دارایی دیجیتال هست که با ارزش بازار حدود 156.02 میلیون دلار، در رتبه 271 بازار قرار داشته و سهم 0.008 درصدی از کل بازار رو در اختیار داره. هر واحد از موباکس در زمان نوشتن این مقاله با قیمت 1.95 دلار، با احتساب نرخ تتر 26.176 تومان معادل 51.162 تومان معامله میشه و حجم مبادلات روزانه اون 63.26 میلیون دلار هست. به طور خلاصه موباکس (MOBOX) یک پلتفرم بازی هست که تاپ ها در ییلد فارمینگ در دیفای و NFT های مخصوص بازی یا گیمیفای (GameFi) رو برای ایجاد یک اکوسیستم رایگان بازی به منظور کسب درآمد ترکیب میکنه. ارز دیجیتال ام باکس (MBOX) به عنوان توکن بومی پلتفرم Mobox توسعه داد شده. تیم این پروژه متشکل از افرادی با تجربه در توسعه و راهاندازی پلتفرمهای بازی اجتماعی هست که خود باعث جلب اعتماد بیشتر کاربران شده. مقاله دیفای چیست؟ می تونه شما رو کامل با حوزه دیفای آشنا کنه. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال موباکس Mobox چیست، بخوانید.
ارز دیجیتال لوپرینگ Loopring چیست؟
در پاسخ به سوالارز دیجیتال لوپرینگ چیست؟ می تونیم این پاسخ رو بدیم که ارز دیجیتال لوپرینگ با نماد اختصاری LRC شکلی از دارایی دیجیتال هست که در زمان نوشتن این مقاله با داشتن ارزش بازار حدود 921.15 میلیون دلار و سهم 0.05 درصدی از کل بازار، در رتبه 80 بازار کریپتوکارنسی ها قرار داره. همچنین ارز لوپرینگ به عنوان یه پروتکل باز مبتنی بر شبکه اتریوم برای ایجاد مبادلات ارزی رمزنگاری شده غیر متمرکز به وجود اومده و راه اندازی بازار شده. بهتره بدونین که ارز لوپرینگ در عمل نوعی توکن غیر قابل استخراج هست. ادامه مطلب را در مقاله ارز دیجیتال لوپرینگ Loopring چیست، بخوانید.
نتیجه و جمع بندی:
امور مالی غیر متمرکز، یک حوزه گسترده هست که تلاش می کنه با حذف واسطه ها، خدمات مالی مورد نیاز افراد و کاربران جامعه رو ارائه کنه. با کمک پروژه Defi می توان یک سیستم مالی غیر متمرکز و آزادتر رو دارا بود، که در سراسر دنیا قابل دسترسی هست و مانع فساد و تبعیض میشه. برنامههای غیرمتمرکز دیفای روی بلاک چینهایی که میزبان قرارداد هوشمند هستن، اجرا میشن. اتریوم درحالحاضر بزرگترین میزبان دیفای هست. دیفای، پتانسیل رقم زدن آینده ای متفاوت رو دارا هست. آینده ای که افراد بدون نیاز به بانک ها و مسئولان و شرکت های واسطه، امور مالی خودشون رو مدیریت کنن و اختیار کامل بر روی دارایی های خودشون دارن.
یعنی دیفای واقعا می تونه اونقدر امن باشه که روزی جای بانک ها رو بگیره؟
من که فکر نمیکنم چون کلاهبرداری تو این حوزه خیلی زیاده
تو این حوزه بتونی وام بگیری و باهاش خوب ترید کنی سود خوبی گیرت میاد
خیلی از پلتفرم های وام دهی هم الان کلاهبرداری از اب در میان
از کدوم سایت ها میشه وام گرفت حالا
میتونی یه سری به پلتفرم فوجی دائو بزنی
نسل دوم دیفای عملکردهای متنوع و نوینی به فضای امور مالی غیرمتمرکز اضافه کرده
در بستر دیفای پلتفرم هایی شکل گرفتن که به کاربرهاشون این امکان رو میدن تا بتونن به صورت غیر متمرکز برای خودشون حساب باز بکنن و داراییشون رو ذخیره کنن.
یکی هم هست باسم رمپ دیفای که یه نوع پروتکل میان زنجیره ای نقدینگی هستش که برای شناسایی فرصت های استیکینگ یا سپرده گذاری ارزهای دیجیتال به کاربران که از توکن های غیر ERC-20 بر روی بلاک چین اتریوم استفاده می کنن، تمرکز داره.
ییلد فارمینگ (Yield Farming) یک روش سپرده گذاری نوین هست کهاین امکان رو میده تا دارایی های خاصی رو به صورت ارز دیجیتال که اکثرا هم استیبل کوین ها هستن خرید بکنید، بعد برای مدت زمان مشخصی پول شما قفل میشه و در عوض سود مشخص شده ای ماه به ماه میده
من که هیچی از این دیفای سر در نیاوردم
بسیار عالی کامل و جامع
میتونه امکانات بسیار متنوعی رو به ارزهای دیجیتال اضافه کنه